tisdag 14 februari 2012

Eftersom jag har varit med om jordbävningen i Haiti tänkte jag att ni ville läsa lite om den.

Det var den 12e januari 2010 klockan 16.53 lokal tid som den kraftiga jordbävningen ägde rum i Haiti. Jordbävningens epicentrum var ca 25 kilometer ifrån huvudstaden Port-au-Prince där jordbävningen var som värst, den beräknades ligga på 7,8 på Richterskalan. Efter själva huvudskalvet kom det flera stycken efterskalv varav det största efterskalvet var på magnitud 6 som bara kom sju minuter efter. 52 av de andra efterskalven hade en magnitud över 4,5.
Denna kraftiga jordbävning tog många offer,man har beräknat att det är runt 212 000 dödsoffer och 300 000 skadade. Dock är dessa siffror inte helt säkra eftersom många har fått fram olika resultat men detta var det som landets premiärminister Jean-Max Bellerive uttalade sig om.
Inte nog med att människor har omkommit och även blivit skadade, det var många som förlorade sina hem och dylikt. Fortfarande idag kan man se spår av jordbävningen som skakade om så mångas liv. Många fick flytta och även idag så är det många som inte fått sina liv helt återställda materialistiskt. Det var väldigt mycket materialistiskt som förstördes, viktiga landmärken och städer nästan utplånades. I staden Leogane, ca två mil utanför huvudstaden, där uppskattades det att ca 80-90 % av stadens bebyggelse var förstörd.
Räddningsarbetarna fick arbeta dag in och dag ut med detta. 5 dagar efter den inträffade katastrofen visste man inte ens hur många det kunde röra sig om som hade omkommit. Efter 10 dagar kunde man faktiskt fortfarande hitta personer som låg under massorna och som hade överlevt. Den 23e januari var man tvungen att ge upp sökandet efter överlevande som man hittills mest fokuserat på. Under räddningsarbetet fick man även mycket hjälp av andra länder som skickade proviant och annat. Dominikanska republiken var en av de första att skicka hjälp.
Trots att landet fick massiv hjälp från andra länder rådde det ändå stor brist på vatten, utrustning till sjukhusen och tak över huvudet till det hemlösa.
Idag har många fått nya bostäder men det finns fortfarande de som lever dåligt. För några veckor sedan, den 12e januari 2012, var det den årliga årsdagen för denna hemska händelse och för att hedra alla de som miste sina liv och familjemedlemmar. Fotografen Ron Haviv ställde ut en fotoutställning då för att hedra de som lidit. Han har följt Haitis fattigdom under den hårda perioden efter katastrofen, här nedan kan ni se några av hans bilder.

Allt detta som hänt har lett till att jordbävningen i Haiti har blivit en av de mest kritiska  naturkatastrofer i modern tid.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar