onsdag 8 februari 2012

Var uppstår dem?

De är vanligaste ställena där jordbävningar inträffar är där kontinentalplattorna möts. Det är ca. 90 procent av alla jordbävningar som inträffar i två stora regioner.


Ett område med kontinentalplattor som rör sig mycket är Eldringen. Detta område sträcker sig runt Stilla havet, från Indonesien över södra Stilla havet, utmed Syd- och Nordamerikas kuster och från Alaska över Japan och ner mot Indonesien igen. Ungefär 90 % av jordens jordbävningar och 80 % av jordens större jordbävningar uppträder här.


Ett annat område sträcker sig utmed den södra kanten av den Eurasiatiska plattan, från Kanarieöarna över Medelhavet och Mellanöstern till norra Indien och Himalaya. Dessa områden är de områden där jordbävningar förekommer oftast och det är beräknat att ca. tre miljarder människor lever i dessa områden.
Städer såsom Teheran, New Dehli, Mexico City och Lima kan drabbas av skalv på upp till 8,5 på Richterskalan. Mer kända städer såsom Tokyo, Los Angeles, San Fransisco, Neapel och Aten ligger också i den höga riskzonen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar