måndag 13 februari 2012

Hur kan man gardera sig mot jordbävningar?

Vid en jordbävning är det mycket som skadas pågrund av det kraftiga skalvet. För att minska de skador som uppkommer vid jordbävningar kan man förbereda vissa saker.
Man har märkt att det är i främst U-länder där man inte haft råd m.m att skaffa den teknik som behövs för att kunna förutse jordbävningar och gardera sig mot dem som har varit de ställen som skadats mest. Eftersom de länderna oftast inte har samma tillgång till bättre byggnader är de oftast dem som rasar vid jordbävningar.
  • Markanvändning
    Man kan undvika att bygga på utfylld mark och på branta sluttningar då marken kan ge efter.
  • Stadsplanering
    Något annat man kan göra för att underlätta vid en jordbävning är att göra gatorna breda. Genom att göra gatorna breda kan räddningsmanskap lättare ta sig fram. Det underlättar även om hus börjar rasa så att det inte är lika stor risk att husen trillar på varandra.
  • Byggnadsföreskrifter och övervakning
    Man bör försöka bygga hus så stabilt som möjligt. Det finns många sätt för att bygga de starkare: armering av betong, inga pelargångar längst ner, vinklade sammanbyggda hus ska kunna röra sig tillsammans, ha stötdämpning i grunden m.m.  Det är väldigt viktigt att föreskrifter följs, många av de hemskaste husrasen har skett p.g.a att byggfirmor fuskat med armering och förstärkning.
  • Räddningsmanskap och -planer
    Personal och material som kan behövas vid en jordbävning skall också finnas. Räddningshundar och utbildad räddningspersonal behövs direkt då en olycka inträffat. Om man bor i ett land där det inträffar mycket jordbävningar kan man redan innan det hänt ha räddningsövningar.
  • Övervakningsutrustning och evakueringsplaner
    Om man alltid håller ett öga på förändringar som sker i jordskorpan kan man förbereda sig genom att höja beredskapen och eventuellt evakuera folk innan det ens inträffat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar